Julfunderingar




Hungrig och trött efter en dags arbete! Men ändå, jag är så välsignad som har ett arbete att gå till! Jag är så välsignad som får ha en stabil inkomst. Det känns fantastiskt!

Men jag har inte hunnit känna någon julstämning alls i år nästan. Jag sörjer nästan lite. När man gick i skolan så följde hela skolan decembermånadens alla traditioner som gudstjänst på första advent, luciatåg och julkonsert precis innan jullovet. Vi har lite julmusik och julpynt på jobbet, men inte mer än så. Fast, när jag tänker efter så gör det kanske inte så mycket! Dagens svensk vet knappt varför vi firar jul egentligen. Jag lovar - att om du frågar 10 barn i lågstadieåldern, så kommer mer än hälften säga "för att tomten ska komma och ge mig julklappar". Allt handlar om att få klappar, och sedan försöka bräcka alla andras julklappar genom att köpa det mest dyra och exklusiva materiella ting man kan hitta. Fel fokus! Julen handlar om att ge, och jag älskar att ge! Men det här materiella julklappskaoset som infinner sig under julen är katastrof. Folk handlar saker dom inte kan betala egentligen, sedan blir dom ledsna över det och super till det lite extra, och det får man/fru, barn och husdjur lida för sen. Vart har vi hamnat? Vi ska fira att Jesus Kristus kom till jorden. Att Gud gav oss den största gåvan som någonsin givits, nämnligen sin egen son - för att han skulle bli sargad i vårt ställe. För att Gud själv valde att ta straffet för det som vi gör orätt. Vi ska fira tillsammans med Gud, med våra nära och kära. Ge varandra en sådär "lagom" mängd gåvor för att symbolisera gåvan som Gud gav oss. Jag låter som värsta Grinchen. Julhatare! Så är inte fallet, jag älskar julen och allt vad det innebär. Men fokuset på Jesus kunde ha varit så otroligt mycket större. Skolbarnen får inte ens gå till kyrkan på adventsgudstjänst längre. Vad är grejen?

Nu ska jag laga mat! Jag avlider av hunger. Och, jag ser väldigt mycket fram emot nyår...

Kommentarer
Postat av: moder

Bra skrivet.

Jag tycker ju allt sammantaget ger julstämning.

Julevangeliet, några klappar( du kan vara lugn, du får inga mängder), god julmat, umgås och tända ljus, vacker julmusik, en frisk julpromenad....kärlek!

Hysterin får vara för mej, dock önskar jag mej Ernst julbok och så har jag köpt grov senap till julskinkan. Jag ska också göra lite chokladgodis med fikon .Puss.



2009-12-14 @ 21:12:29
Postat av: J2

haha, jag älskar din mammas kommentarer. störtmysig! och julen är underbar och sagolik med allt pynt, musik och tillställningar. dock är det såklart patetiskt när man tänker ingående på hur alla människor hyllar och sjunger om en tomte som inte ens finns, och som bara ger de snälla barnen klappar;) istället för jesus och all storhet.

annars är vi ändå en stor familj som firar jul med jesus varje år, tillsammans men seperat. det kan man glädjas åt! åh vad jag älskar jul



(rutigaskjortan där nere du hade köpt var snyyygg)

2009-12-14 @ 21:46:53
Postat av: Adam Lagerqvist

Men Eddie, du vet väl att vi inte firar jul för att Jesus föddes - utan för att det efter jul började bli ljusare igen. Jesus föddes med största sannolikhet inte ens i närheten av julafton och inte ens på år noll.



"Skolbarnen får inte ens gå till kyrkan på adventsgudstjänst längre. Vad är grejen?"



Grejen är att skolan inte ska vara partisk åt något håll. Sålänge adventsgudstjänsten är helt frivillig och inget tvång så ser jag dock inga problem med den. Skolavslutningarna i kyrkan måste det däremot bli ett slut på, verkligen inte schysst mot de som inte delar den kristna trosföreställningen.



Ta hand om dig, och ha en fantastisk jul!

2009-12-14 @ 22:33:08
URL: http://theaudioinjectedsoul.blogspot.com
Postat av: Moder

Hej Adam,

känner dej inte men du verkar vara en trevlig kille.

Det jag uppskattar är att du kan ha en trevlig ton trots att du tycker olika.

Det är viktigt att kunna skilja på sak och person vilket du tycks kunna göra. Det är så man skapar debatter...dvs. tycker olika, sen går man ut och fikar tillsammans.

God Jul på dej.

2009-12-16 @ 07:24:01
Postat av: Adam Lagerqvist

Tjosan moder, trevligt att du får den uppfattningen av mig! Jag brukar så långt det är möjligt försöka hålla diskussionen på en trevlig nivå, ibland finns det dock ingen anledning att vara trevlig.



I det här fallet är det ju dock inte att vi tycker olika som är poängen, utan att ni tycker någonting som inte är faktisk sanning. Julen firades från början inte på grund av att Jesus föddes då (vilket han inte ens gjorde), utan för att vintersolståndet inträffade runt jul.

2009-12-16 @ 11:37:13
URL: http://theaudioinjectedsoul.blogspot.com
Postat av: moder

Se där, du tror på vintersolståndet och vi tror på Jesusbarnet. Var och en tror på sin egen sanning.

Någon tror på Big Bang, någon att vi kommer från aporna och vi tror att Gud skapade jorden.

Tänk så många olika sanningar det finns.Bra att vi kan och får tro olika.Ha en bra dag!

2009-12-17 @ 07:28:58
Postat av: Adam Lagerqvist

Ja, att ni tror på Jesusbarnet är jag mer än väl medveten om. Men Eddies blogginlägg handlade ju om att man skulle "remeber the reason for the season". Och i det sammanhanget är det ju helt fel att säga att Jesus skulle vara orsaken till att vi firade jul, då det helt enkelt inte är sant.



Självklart ska vi få tycka och tänka olika, hur knäppa somliga människors tankar kan vara :)



Ha det fint!

2009-12-17 @ 21:28:27
URL: http://theaudioinjectedsoul.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0